Flashbacks

Door de vele verhalen over seksueel misbruik van de afgelopen week hebben veel vrouwen last van flashbacks, nachtmerries en triggers. Tijdens een flashback zit je opeens middenin een herinnering aan seksueel misbruik uit het verleden. Deze herinnering duikt opeens op. Een flashback ontstaat meestal door een trigger in het hier en nu (dit kan van alles zijn waaronder ook verhalen van anderen over misbruik).

Vaak worden flashbacks als vervelend, irritant of belastend ervaren. Ze kunnen echter ook neutraal zijn (zoals andere herinneringen) of zelfs helpend. Het kan zijn dat je je door een flashback weer een stuk herinnerd wat je voorheen ‘kwijt’ was, waardoor nu beter kan verwerken wat er met je gebeurd is. Het wordt gemakkelijker om het een plaatsje te geven.

Mocht je hinder ondervinden van de flashbacks probeer dan na te gaan wat de trigger was en deze trigger voorlopig te vermijden. Op dit moment kan het verstandig zijn om even geen nieuws en social media te volgen en je hoofd even flink aan het werk te zetten met iets anders (bij voorkeur iets dat je leuk vindt of iets dat als uitlaatklep kan dienen). Werk tegelijkertijd op een andere (meer gecontroleerde) manier aan de verwerking van het seksueel misbruik. Daarover later meer.