Schaamte of verwarring door opwinding: Begrijp je lichaam en doorbreek misverstanden

Het is volkomen normaal om seksuele fantasieën te hebben. Soms zijn dit fantasieën die je zou willen uitvoeren, maar er zijn ook fantasieën die je liever alleen in je hoofd houdt. Daarnaast kan het voorkomen dat je opgewonden raakt door verhalen of beelden die je eigenlijk niet opwindend wílt vinden. Deze reactie kan voor verwarring zorgen, vooral als je slachtoffer bent van seksueel misbruik.

Wanneer je slachtoffer bent van seksueel misbruik kunnen je fantasieën soms onbewust verband houden met die traumatische ervaringen. Dit komt doordat je in je fantasieën, net als in je dromen, verwerkt wat je in het verleden hebt meegemaakt. Dit kan leiden tot verwarring en zelfs je plezier in seks verminderen.

Een andere vorm van verwarring ontstaat wanneer je lichaam opwinding vertoont in situaties die je mentaal helemaal niet opwindend vindt. Dit kan zich voordoen bij iets natuurlijks zoals wanneer je dieren ziet die seks hebben. Voor de meeste mensen is dit niet opwindend en toch kan het zijn dat je voelt dat je vulva opzwelt of je penis hard wordt. Maar het kan ook zijn dat dit gebeurd als je bijvoorbeeld een verhaal leest over seksueel misbruik. Je merkt dat je lichaam reageert met opwinding terwijl wat je ziet je vult met afschuw. Dit kan je behoorlijk in verwarring brengen en er voor zorgen dat je je schaamt voor je lichamelijk reactie.

Hoe kan het dat je lichaam en geest zulke tegenstrijdige signalen geven? Dit komt door het misverstand dat fysieke opwinding, zoals een erectie of een vochtige vagina, gelijkstaat aan lust of verlangen. Dat is echter niet altijd het geval. Denk bijvoorbeeld aan een ochtenderectie, waarbij je lichaam fysiek reageert zonder dat je mentaal zin in seks hebt. Als het lichaam zich voorbereid op mogelijke seks wil dat niet zeggen dat we automatisch ook zin hebben in seks. Ons lichaam reageert namelijk op seksuele context, kan dit seksueel relevant voor mij zijn, en zegt dus niks over lust en opwinding.

Bij vrouwen komt de fysieke reactie van het lichaam slechts 10% van de gevallen overeen met wat ze daadwerkelijk mentaal opwindend vinden, terwijl dit percentage bij mannen rond de 50% ligt. Daarnaast verschilt dit ook van persoon tot persoon. Dit verklaart waarom sommige mensen vaker te maken hebben met dit soort tegenstrijdigheden dan anderen. Wanneer je begrijpt dat fysieke opwinding niet altijd samenhangt met zin in seks, kun je de verwarring en schaamte gemakkelijker loslaten.

Als je last hebt van vervelende of ongewenste seksuele fantasieën, kun je leren deze bewust om te buigen naar iets dat je wél prettig of aanvaardbaar vindt. Dit is vergelijkbaar met dagdromen: je begint de fantasie op dezelfde manier, maar geeft er dan bewust een positieve wending aan. Door hier actief mee om te gaan, krijg je meer controle over je gedachten en gevoelens, en kan je je fantasieën omvormen naar iets dat beter bij je past.

Oude pijn en trauma’s helen met Reiki

Met behulp van Reiki 2 kunnen we samen oude pijn helen, evenals trauma’s. Hierbij wordt eventueel karma dat verantwoordelijk was voor dit trauma ook opgelost met behulp van de Akasha-archieven. Eerst vraag ik je om je verhaal aan mij te…
Lees meer