Budget voor traumaverwerking

Schadefonds Geweldsmisdrijven

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven geeft een financiële tegemoetkoming aan mensen die slachtoffer zijn geworden van een geweldsmisdrijf (zoals seksueel misbruik) met ernstig psychisch of fysiek letsel tot gevolg. Met de tegemoetkoming in de geleden schade erkent het Schadefonds het onrecht dat slachtoffers is aangedaan.

Een toekenning van het schadefonds kan werken als erkenning voor het onrecht dat je is aangedaan. Eindelijk is er een instantie die onderzoekt wat je is aangedaan en die je serieus neemt. Tevens zorgt het voor het benodigde budget om het trauma met behulp van een professional te verwerken.

Het aanvragen van een tegemoetkoming bij het schadefonds kan tijdrovend zijn en veel naar boven halen. Daarom kan het fijn zijn om je hierbij te laten begeleiden door iemand van slachtofferhulp. De aanvraag zelf kan ook helend werken omdat er eindelijk iets is dat je concreet kan doen.

Het invullen van het formulier voor de aanvraag bij het schadefonds geweldsmisdrijven heeft bij mij veel los gemaakt. Maar uiteindelijk heeft het ook bijgedragen aan de verwerking van het misbruik. Daarnaast voelde de erkenning bevrijdend waardoor ik weer verder kon.
Anoniem, 2022

Slachtofferhulp

Slachtofferhulp Nederland ondersteunt slachtoffers van seksueel misbruik en van andere vormen van geweld. Ondersteuning van Slachtofferhulp Nederland is er ook voor nabestaanden, getuigen en andere betrokkenen. Deze hulp is altijd kosteloos, dankzij financiering vanuit het Ministerie van Veiligheid en Justitie, gemeenten en het Fonds Slachtofferhulp.

Een medewerker van Slachtofferhulp kan met je praten over wat er is gebeurd en op die manier bedragen aan de verwerking. Ook kunnen ze met je meedenken, helpen met het invullen van formulieren, het indienen van aanvragen of het in kaart brengen van schade. In het geval van een aangifte kan Slachtofferhulp je begeleiden bij juridische procedures en het strafproces. Slachtofferhulp Nederland kent ook de lotgenotengroepen bij jou in de buurt (en heeft zelf ook lotgenotengroepen) en kan met je meedenken bij welke specialist op het gebied van traumaverwerking je goed past.

Voor seksueel misbruik is er ook de hulplijn seksueel misbruik en de website www.verbreekdestilte.nl, deze zijn onderdeel van Slachtofferhulp.De Hulplijn is bereikbaar via 0900-9999001. Je krijgt een medewerker van Slachtofferhulp Nederland aan de lijn, die je helpt om duidelijk te krijgen welke hulp het beste bij jou en jouw situatie past. Op basis daarvan zorgt de medewerker ervoor dat je bij de juiste instantie terecht komt.

Bij slachtofferhulp vond ik een luisterend oor voor het seksueel misbruik uit mijn verleden en voor de problemen waar ik door het misbruik nu nog tegen aan loop. Er was o.a. aandacht voor hoe dit nu nog doorwerkt in mijn familiebanden.
Slachtofferhulp heeft me ook ondersteund bij het ondernemen van actie en de aanvraag bij het schadefonds geweldsmisdrijven.
Anoniem, 2022