Schaamte of verwarring door opwinding

Iedereen heeft seksuele fantasieën. Fantasieën die je uit wilt voeren, maar ook fantasieën die beter een fantasie kunnen blijven. Daarnaast reageren we nog wel eens met opwinding op verhalen of beelden die we eigenlijk niet opwindend willen vinden.

Als je slachtoffer bent van seksueel misbruik kunnen jouw seksuele fantasieën een link hebben met het misbruik. Dit komt doordat je in je fantasieën, net als in je dromen, verwerkt wat je in het verleden hebt meegemaakt. Dit kan je plezier in seks bederven en zorgen voor verwarring.

Deze verwarring kan ook optreden doordat je lichaam soms met opwinding reageert op situaties die je eigenlijk helemaal niet opwindend vindt of hoort te vinden. Dit kan zich voordoen bij iets natuurlijks zoals wanneer je dieren ziet die seks hebben. Voor de meeste mensen is dit niet opwindend en toch kan het zijn dat je voelt dat je vulva opzwelt of je penis hard wordt.
Maar het kan ook zijn dat dit gebeurd als je bijvoorbeeld een verhaal leest over seksueel misbruik. Je merkt dat je lichaam reageert met opwinding terwijl wat je ziet je vult met afschuw. Dit kan je behoorlijk in verwarring brengen en er voor zorgen dat je je schaamt voor je lichamelijk reactie.

Hoe kan het dat we zulke tegenstrijdigheden (walging en lichamelijke opwinding) tegelijkertijd kunnen voelen? Dit komt door het misverstand dat een harde penis of vochtige vagina gelijk staat aan lust en zin in seks. Dit is echter lang niet altijd het geval, denk maar aan een stijve penis bij het ontwaken. Als het lichaam zich voorbereid op mogelijke seks wil dat niet zeggen dat we automatisch ook zin hebben in seks. Ons lichaam reageert namelijk op seksuele context, kan dit seksueel relevant voor mij zijn? En zegt dus niks over lust en opwinding.

Bij vrouwen komt wat het lichaam seksueel relevant vindt voor ongeveer 10% overeen met wat het hoofd daadwerkelijk opwindend vindt. Bij mannen is dit ongeveer 50%. Daarnaast verschilt dit ook van persoon tot persoon. De een heeft dus vaker met deze tegenstrijdigheden te maken dan de ander. Door te snappen dat lichamelijke opwinding niets te maken heeft met zin in seks kan je de verwarring en schaamte wegnemen.

In het geval van vervelende fantasieën kan je jezelf ook trainen om je fantasie om te buigen in iets dat je wel aanvaardbaar vindt. Je laat de fantasie bijvoorbeeld op dezelfde manier beginnen, maar geeft er daarna een draai aan. Dit is iets dat je bewust kan doen. Het is een beetje hetzelfde als dagdromen.