Lotgenotencontact – Je bent niet alleen

Doordat er lang weinig over seksueel misbruik werd gesproken kan je het gevoel hebben dat je er alleen voor staat en dat niemand je begrijpt. Daarom wat cijfers om je te laten zien dat je niet de enige bent die dit is overkomen en om tegelijkertijd de impact van seksueel misbruik te laten zien.

Exacte cijfers zijn niet te geven doordat sommige vrouwen de herinnering aan het seksueel misbruik zo ver weg gestopt hebben dat ze het zelf niet meer kunnen herinneren.

1 op de 4 vrouwen in Nederland krijgt te maken met seksueel geweld. 1 op de 6 vrouwen krijgt zelfs voor haar 16de verjaardag te maken met seksueel misbruik. Ook jongens en mannen kunnen slachtoffer worden van seksueel misbruik. Bijna 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 10 misbruikte mannen heeft blijvende psychische klachten. Misbruikte vrouwen hebben gemiddeld een minder positieve beleving van seksualiteit en hebben vaker seksuele problemen dan vrouwen die niet misbruikt zijn.

Contact met lotgenoten

Het kan enorm helpend zijn om je verhaal met anderen te kunnen delen. Houd er wel rekening mee dat je daarbij ook veel verhalen terug kan krijgen. Zorg goed voor jezelf. Als het teveel wordt geef dat dan aan en praat een andere keer weer verder. Fysieke lotgenoten groepen vindt je onder andere bij slachtofferhulp, maatschappelijk werk en lotgenoten seksueel geweld. Online lotgenoten vind je bij Nederland heelt en groeien na seksueel misbruik.

Weet je nog een andere fijne plek voor lotgenotencontact, laat het dan weten door te reageren op dit bericht of door een mailtje te sturen naar mail@alois-coaching.nl.