Oma bewaart 30 jaar oude zakjes

Onlangs hebben mijn ouders het appartement van mijn oma leeg gehaald. Een deel van de spullen kwam naar mij toe. Waaronder een doosje boterhamzakjes met sluitstrip onder het mom dat komt altijd wel van pas. Toen ik een zakje nodig had en het doosje open maakte kwam me echter een muffe stank tegemoet. Het plastic was in de loop der jaren gaan stinken waardoor de zakjes onbruikbaar zijn geworden.

Mijn oma hield ervan om een voorraadje te hebben voor het geval dat iets op is, alleen bleek mijn oma uiteindelijk behoorlijk wat verzameld te hebben. Zo was er een vuilniszak aan medicijnen, een vuilniszak aan incontinentiemateriaal, voldoende zijden sjaaltjes om een winkel te beginnen en meerdere doosjes met minstens 30 jaar oude zakjes.

Nu kan het geen kwaad om een klein beetje voorraad te hebben, maar overdrijven is zonde. Als je voorraad zo groot is dat boterhamzakjes gaan stinken heb je er duidelijk te veel bewaard. Als je deze spullen moet weggooien gooi je eigenlijk geld weg. Denk ook eens aan de ruimte die al die spullen al die tijd innemen en wat je anders met die ruimte zou kunnen doen.

Waar heb jij teveel van op voorraad? En wil je je kinderen later wel opzadelen met alles dat je bewaard hebt omdat het ooit nog van pas komt?