Hoe houdt Donald Duck het vol?

Je hebt het te doen met die eend: steeds weer die tegenslag, steeds overnieuw beginnen, altijd je moeten bewijzen tegenover anderen. Maar geldt dat niet ook voor een groot deel van de mensen met een chronische ziekte?

  • Je hebt door je gezondheid een kleinere kans op een vaste baan en daardoor een kleinere kans op een hypotheek: iedereen om je heen koopt leuke huizen maar jij blijft gebonden aan je flatje. En dan vragen ze ook nog of het niet tijd wordt om eens naar een betere plek te verhuizen terwijl je dit maar net kan betalen.
  • Alle healthfreaks om je heen trainen voor de halve marathon en jij bent al blij dat je het op de fiets redt naar de dichtstbijzijnde stad 7 km verderop. Iedere keer als je probeert een sport op te pakken werkt je lijf tegen omdat een geen passend instapprogramma is.
  • Een vriendin heeft een hip dieet gevolgd en is daar enorm van opgeknapt terwijl jij al tig aanpassingen aan je voedsel geprobeerd hebt maar niets lijkt te werken bij die spastische darm.

Steeds weer zie je mensen om je heen met gemak vooruitgang boeken. Een echte Guus Geluk is gelukkig zeldzaam, maar over het algemeen lijken anderen zich toch soepeler door het leven heen te slaan dan jij.

Hoe houdt Donald Duck dit vol?

Als mij een ding opvalt dan is het zijn enorme vechtlust, zijn drang om het toch een keer voor elkaar te krijgen. Steeds begint hij weer vol goede moed aan een klus. Steeds weer probeert hij met Katrien af te spreken. Regel matig raast hij even uit om zijn frustratie kwijt te raken maar hij probeert daarna iedere keer weer de draad op te pakken en er iets van te maken.

Wat kunnen we leren van Donald Duck?

  1. Dat het goed is om je frustratie er regelmatig even uit te gooien (uiteraard zonder dat je anderen hierbij beschadigd). Scheur het oud papier aan stukken, sla tegen een boksbal, schreeuw alles bij elkaar, ga hardlopen (als je lijf dit aankan). Zorg ervoor dat je die frustratie niet gaat oppotten want dan komt het op een ander moment gegarandeerd weer naar buiten en kan je er veel meer last van hebben.
  2. Kweek vechtlust. Ga niet bij de pakken neerzitten want dan weet je zeker dat het niet lukt. Raas uit en probeer daarna de draad weer op te pakken en te laten zien dat je er uiteindelijk wel komt.
  3. Stel doelen en ga ervoor. Wil je een relatie ga dan daten en wacht niet totdat de ideale toevallig door de brievenbus komt. Wil je een baan ga dan solliciteren of loop een dag mee om te kijken of je het lichamelijk aan kan.
Photocredits: Tony Takitani. No changes made

Wil je leren omgaan met een chronische ziekte neem dan contact op.