Het hele lichaam

Tijdens mijn eerste les filosofie vertelde de docent een verhaal over een man die onderzocht welk deel van zijn lichaam het belangrijkste is. Maar iedere keer als hij een onderdeel tot het belangrijkste bestempeld komt een ander deel van zijn lichaam in opstand.

De moraal van dit verhaal is natuurlijk dat je hele lijf belangrijk is. Van je hart tot aan je kleine teen. En van je milt tot aan je tanden. Toch zijn velen van ons een soort wandelend hoofd. We zijn de hele tijd in ons hoofd aanwezig (aan het nadenken) maar veel minder aanwezig in de rest van ons lijf. Vaak moeten we intensief sporten of vrijen om de rest van ons lijf echt te voelen en ons hoofd even uit te zetten. Hierdoor vergeten we vaak een deel van ons lichaam totdat het gaat protesteren.

Deze aanwezigheid in ons hoofd maakt dat we de rest van ons systeem minder goed aanvoelen en daardoor onszelf minder goed aanvoelen. Als we een keuze willen maken weegt ons hoofd meteen alle voor en tegens af. Als we in plaats daarvan even stil staan bij ons zelf kan het zomaar zijn dat de beste keuze spontaan bij je opkomt zonder dat je hard hoeft na te denken.

Ook al werd er tijdens onze schoolperiode vooral een beroep op ons hoofd gedaan, we zijn veel meer dan ons hoofd. We zijn niet onze denkcapaciteit, we zijn niet onze gedachten. Denk maar aan een verliefdheid, die voel je ook niet in je hoofd. En toch is het een prettig gevoel en onderdeel van jou.

Door contact te maken met je hele lichaam kom je bij je eigen wijsheid, bij dieper liggende kennis waar je met alleen je hoofd vaak niet bij kan komen. Door contact te maken met je hele lichaam kom je meer in balans, ieder onderdeel is even belangrijk.

Hoe doe je dit?

Maak een wandeling en focus je op je voeten. Voel je voeten of heb je hier moeite mee? Als je je voeten niet goed voelt stamp dan eens op de grond of ga heel langzaam lopen en rol je voet hierbij heel langzaam af. Voel je je voeten? Mooi en je benen? En je bekken? Of je buik. Vaak kost het moeite om dit allemaal in een keer te voelen omdat we dit niet gewend zijn. Begin gewoon met het voelen van je voeten en kijk of je de dag daarna je enkels kan voelen.

Wil je hier mee verder? Wil je nog meer uit je hoofd komen en meer contact met je hele systeem maken? Maak dan een afspraak.