Het belang van leuke dingen doen

Bij chronische klachten schieten de leuke dingen er nogal eens bij in. We proberen zo goed mogelijk mee te komen in het leven ondanks onze klachten en vergeten daarbij nog wel eens dat oplaadtijd essentieel is. Daarnaast voelen we ons nog wel eens schuldig zodra we wat voor ons zelf doen, er zijn immers nog zoveel dingen die moeten gebeuren. Ook is onze omgeving er vaak goed in om ons te overvragen omdat ze de klachten vaak onvoldoende serieus nemen.

Voor het bezuinigen op leuke dingen, ontspanning en oplaadtijd betaal je op de langere termijn echter een hoge prijs. Je put jezelf hiermee uit waardoor je steeds minder kan doen, kribbig wordt, niet meer kan genieten of last krijgt van overprikkeling. Voor iedereen is het van belang om een goede balans te hebben tussen inspanning en ontspanning. De boog kan niet altijd gespannen zijn dan rekt deze uit. Ontspanning zorgt er voor dat je kan uitrusten en herstellen. Het doen van leuke dingen zorgt ervoor dat je weer nieuwe energie krijgt, waardoor je het leven beter aan kan.

Ik hoor nogal eens dat mensen niet de energie of fut hebben om leuke dingen te doen, of het lichaam kan geen leuke dingen meer doen. Vaak denken we dan aan uitstapjes: een dagje dierentuin, een avondje naar de film of een etentje met vrienden. Iets leuks hoeft echter niet altijd uren te duren of buitenshuis te zijn. Mijn advies is om klein te beginnen: Een kop thee in de zon, kort spelen met de (klein)kinderen of huisdier, een half uurtje tekenen of een hoofdstuk in een goed boek lezen. Zoek wat afleidende bezigheden dichtbij huis, desnoods wat hobby’s die je vanaf de bank of vanuit bed kunt doen.

Ook hoor ik wel eens dat iemand geen idee meer heeft wat leuk is om te doen. Dit komt doordat je eigenlijk jezelf al te lang genegeerd hebt en te lang geen leuke dingen gedaan hebt. Kijk eens naar wat je vroeger leuk vond om te doen en kijk eens of je dat nog steeds leuk vind. Probeer wat verschillende dingen uit. Ook kan het boek the artist’s way van Julia Cameron (Ook in het Nederlands verkrijgbaar) je op diverse ideeën brengen om eens uit te proberen.