De angst van het wegdoen

Ik merk dat veel mensen kasten vol spullen hebben die ze zelden gebruiken. De reden dat mensen dit bewaren is vaak omdat ze bang zijn deze spullen ooit nog nodig te hebben. Oude studieboeken bijvoorbeeld, of kleding die niet goed meer zit, of een oud fietswrak voor de onderdelen.

De valkuil hierbij is dat je deze spullen inderdaad soms nog wel gebruikt. Als je net bent afgestudeerd kunnen je studieboeken nog nuttig zijn, maar als je al een tijdje werkt is de informatie in de boeken vaak achterhaald en staan de boeken alleen maar stof te vangen. Als je handig bent en het leuk vind om je fiets te repareren dat kan je de bruikbare onderdelen van je oude fiets bewaren, maar als je een hekel hebt aan het repareren van fietsen kan je beter met de fiets naar de fietsenmaker gaan. En die kleding, hoe groot is de kans dat dat nog echt goed gaat zitten, misschien kan je er beter iemand anders blij mee maken.

Uiteindelijk kan je voor ieder item in huis wel een reden bedenken om het te houden. Maar als je beseft hoe makkelijk je aan spullen kan komen op het moment dat je deze nodig hebt is het veel gemakkelijker om spullen los te laten.

De meeste mensen hebben namelijk een overschot aan spullen in huis. Vraag eens rond op het moment dat je iets nodig hebt of iemand het heeft liggen en aan je wilt lenen of geven. Heeft niemand het kijk dan eens op de verschillende weggeefgroepen op Facebook of bij de ruilgroepen op Facebook. Sommige steden beschikken ook over een weggeefwinkel of ruilwinkel. Als je het artikel dan nog niet gevonden hebt is er altijd nog een grote kans dat je het voor weinig bij de kringloopwinkel of via marktplaats kan kopen.

Niet overtuigd? Lees dan eens mijn blog over de vele spullen die ik van wildvreemden kreeg.

Hulp nodig? Neem dan contact op voor opruimcoaching.